Mijn VIC

Een nieuwe gerobotiseerde aanpak

Het doel van een VIC is om te zorgen voor een verbetering van de kwaliteit van de interne beheersing van een gemeente. Dit houdt in dat de VIC zich richt op het onderzoeken van de rechtmatigheid en doelmatigheid van processen en activiteiten binnen de gemeente. Hierbij wordt gekeken naar de naleving van wet- en regelgeving, de effectiviteit en efficiëntie van processen, en de beheersing van risico’s.

Dit is een omvangrijk project onder tijdsdruk, ieder jaar weer.

In samenwerking met Mijn VIC hebben wij meerdere bots ontwikkeld die ondersteuning bieden in dit proces.

Hieronder enkele voorbeelden:

  • Data-analyse bot: hiermee halen we gegevens uit verschillende systemen van de gemeente om deze te verzamelen en te analyseren. Daarnaast kunnen we afwijkingen en risico’s identificeren en de effectiviteit van interne controles verbeteren.
  • Procescontrole bot: hiermee kunnen we regelmatig terugkerende processen en controles automatiseren. Dit kan leiden tot efficiëntere en effectievere controles, wat bijdraagt aan de verbetering van de interne beheersing van de gemeente.
  • Compliance bot: hiermee monitoren en waarschuwen we bij afwijkingen binnen de naleving van wet- en regelgeving. Hierdoor beheers je de risico’s en wordt de kans op onregelmatigheden kleiner.
  • Data-entry bot: deze bot kan worden ingezet om handmatige invoer van gegevens in verschillende systemen te vervangen. Dit helpt om fouten en inconsistente gegevens te verminderen en de kwaliteit van de gegevens te verbeteren.
  • Risicoanalyse bot: hiermee wordt een risicoanalyse geautomatiseerd en worden risico’s geïdentificeerd die mogelijk over het hoofd worden gezien. Dit draagt bij om de effectiviteit van interne controles te verbeteren en om de kans op onregelmatigheden te verkleinen.
  • Rapportage bot: hiermee worden periodieke rapportages geautomatiseerd gegenereerd op basis van gegevens uit verschillende systemen. Hiermee verbeter je de efficiëntie van het rapportageproces en bespaar je in tijd en middelen.
  • Follow-up bot: deze bot stuurt herinneringen aan medewerkers over taken die nog moeten worden afgerond of controleert de status van openstaande acties. Dit kan helpen om de effectiviteit van interne controles te verbeteren en om de naleving van deadlines te waarborgen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden.
Voor een toelichting of meerdere voorbeelden kun je een vrijblijvend adviesgesprek inplannen via onderstaande button.

Maak direct een afspraak!

Benieuwd hoe wij kunnen helpen je processen met AI te optimaliseren of de juiste stuurinformatie te ontsluiten? Plan direct je 1-op-1 gesprek!

Vrijblijvend adviesgesprek